Flitscontrole & Dashcam's verboden in Duitsland

Gestart door TK E,

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TK E

Ik heb vorige week ergens opgevangen dat navigatie met flitscontrole verboden is geworden in Germany.
Ik weet dat hij bij mij altijd op áán staan echter heb ik gehoord dat bij een controle beboet kan worden.



Misschien toch wel even een aandachtspunt omdat wij met regelmaat touren in Germany. Laat staan de Germany weekend.
Hieronder staat wat ik heb gevonden op de site van onze Nep Hulp mannen (sorry ik kon het niet laten)

Verbod flitspaalsignalering in het buitenland
Flitspaalsignalering is niet in alle landen toegestaan. Hieronder staan van de meest bezochte vakantielanden binnen Europa de regels met betrekking tot flitspaalsignalering en radardetectie. Daarnaast is het in sommige landen niet toegestaan om het navigatieapparaat in het midden van de ruit te plaatsen, het zicht mag niet worden belemmerd.

Verschil radardetectie en flitspaalsignalering

Het verschil tussen flitspaalsignalering op het navigatiesysteem en radardetectie-apparatuur is de herkomst van de informatie. De flitspaalsignalering wordt verkregen door GPS, terwijl een radardetector het radarsignaal opvangt.

Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in bijna alle landen in Europa verboden. Op het gebruik en bezit van een radardetector staan hoge boetes en inbeslagname van de detector. Daarnaast is het verboden apparatuur in de auto te hebben die de apparatuur van de politie verstoort. Dit zijn de zogenaamde jammers.

Hoe om te gaan met een verbod op flitspaalsignalering?

Op vakantie naar of via een land met een verbod op flitspaalsignalering? Dan raden we aan om de software van dat land in zijn geheel van de navigatie te verwijderen. Het enkel uitschakelen van de functie is meestal niet voldoende. Neem eventueel contact op met de verkoper of de importeur van het navigatiesysteem om te vragen hoe dit werkt.

Bij nieuwere navigatiesystemen en apps is vaak geen flitspaalsignalering aanwezig van landen waar dat niet is toegestaan. In deze gevallen hoef je dus niets te doen.

Regels per land

Hieronder staat een overzicht van landen waar regelgeving bestaat met betrekking tot het gebruik van flitspaalsignalering.
België: - Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlicht-camera's is verboden. GPS apparatuur die gebruikt maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.
Duitsland: - Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur, want ook het bezit van een apparaat met deze informatie is verboden.
Frankrijk: - Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van € 1500,-. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem.
Italië: - Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera's is verboden. GPS apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.
Oostenrijk: - Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera's is verboden. GPS apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.
Slowakije: - Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden.
Spanje: - Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering is toegestaan.
Tsjechië: - Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera's is verboden. GPS apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.
Zwitserland: - Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalinformatie is verboden. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur want ook het bezitten en vervoeren van een apparaat met deze informatie is verboden.




Voor zover toch wel iets om rekening mee te houden.
TK E

Motormuis

Handig om te weten :)

Mtvrgrt kees

Edwin de Eerste

Ze krijgen veel te weinig geld in de kas, en daarom gaan ze dit spelletje spellen.
En nee, het is alleen onder het mom van verkeersveiligheid.

Grtz E1
Wie het kleine niet eert,is het grote niet weert
Allereerste in "Mijn scooter & ik" in Scooter@Bike Xpress

EricMP3


Pierewaaier

Volledig off topic, maar ook leuk om te weten: Filmen tijdens het rijden is ook verboden in Duitsland. Tenminste, publiceren van gemaakte video's, wat praktisch hetzelfde betekent.

digi10

Ik dacht dat flitscontrole in Nederland ook verboden is  ::)

Groetjes Hans

The Navigator

Citaat van: digi10 op
Ik dacht dat flitscontrole in Nederland ook verboden is  ::)

Groetjes Hans
wel de speciale apparatuur zoals decoders maar niet in app vorm zoals bv flitsmeister
Gr Wouter


TK E

Citaat van: Pierewaaier op
Volledig off topic, maar ook leuk om te weten: Filmen tijdens het rijden is ook verboden in Duitsland. Tenminste, publiceren van gemaakte video's, wat praktisch hetzelfde betekent.

Eigenlijk best vreemd maar verzekering technisch is het gewoon ideaal. Er is nooit een tweestrijd als er schade is ......de beelden spreken dan voor zich.
Ik gebruik hem zelf ook in de vrachtwagen en heb twee keer toe een kenteken achterhaald die tegen mij auto aan was gereden. En ook hier de beelden spraken voor zich en liegen niet.
Overigens zie je steeds meer vrachtwagens met dashcams.
En ja ik wist het niet dat het niet mocht in Duitsland. Dat er al aardig is gefilmd tijden ons weekend in Germany mogen we wel oppassen.....vooral Wouter zowel aan de voorkant en achterkant filmt tie.....als hij goed ingesteld staat.... :P

Pierewaaier

Ik heb mij voorgenomen een heel dom gezicht te trekken en mij zo goed mogelijk te verontschuldigen, mocht ik in Duitsland trammelant om de dashcam krijgen.

Ik zie wel hoe lief men dan is, al is de doorsnee Duitser die ik tref enorm aardig en behulpzaam.

Het is echter altijd handig te weten wat wel en wat niet toegestaan is.  :) Zeker als je meer dan zichtbaar met een gopro ofzo aan het filmen bent.

Edwin de Eerste

Ik vraag me onderhand wel af wat het verschil tussen een dashcam en een gopro of Garmin Virb. Dashcam is meer bedoelt voor het vastleggen van overtredingen, i.v.m. verzekeringskwestie. Maar een Gopro of een Garmin Virb is meer het vastleggen van recreatief gebeuren, zoals Wouter en ik met tourtochten in NL en DL doen.

Grtz E1
Wie het kleine niet eert,is het grote niet weert
Allereerste in "Mijn scooter & ik" in Scooter@Bike Xpress

EricMP3

#10
Wanneer je de dashcam beelden publiceerd is het volgens mij zo dat ze wel mag mits de kentekens en de gezichten onherkenbaar gemaakt dienen te worden.
Op YouTube kom je van onze oosterburen op deze manier welk filmpjes tegen.

Je hebt er in ieder geval heeeeeel veel werk aan als je bovenstaande onzichtbaar wilt maken.
Onderdeel van ontmoedigingsbeleid of zo.
Wordt trouwens steeds lastiger als je zo'n ding hebt wanneer je de (on)schuldvraag te bewijzen.


TK E

Inmiddels heb ik de topic hoofdstuk aangepast zodat het offtopic toch nog ontopic wordt.
Volgens mij zijn de boete's niet zo hoog toch of zit ik er naast????


Jan Stender

Met een Dashcam kun je ook recreatief filmen,en ook met een Actioncam kun je beelden vastleggen,van een overtreding o.i.d. In feite maakt dat niet veel uit,alhoewel de kwaliteit van de Actioncam wellicht beter is dan van de Dashcam,zie je ook in prijsverschil
Heavy User April 2018