De droevige kwaliteit van velglak op de SYM Symphony Euro 3

Gestart door Pierewaaier,

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pierewaaier

Al vaker heb ik mijn beklag gedaan over de trieste kwaliteit waar vooral de achtervelg van mijn scooter van is voorzien.



Ook viel mij laatst op, toen het wiel nat was, wat de reden was waardoor ik mijn achterband elke week moest oppompen. Lekkage tussen de hiel van de band en de velg.



Vandaag heb ik de Michelins weer op het Witte Wief gezet en eens goed naar de velg gekeken.



Duidelijk is te zien dat de laklaag aan de binnenkant net zo kansloos zacht is als aan de buitenkant. Ik dacht altijd dat steenslag de achtervelg zo lelijk gemaakt had, maar ook waar de band aanligt op de velg is de lak beschadigd en de velg aan het corroderen. Hier kan lucht langs lekken en dit is de oorzaak van het vele bijpompen.

Ik heb een schuurpapiertje met fijne korrel gebruikt om de losse verflaag en de corrosie weg te halen.



Om het verder te beschermen, zou je de velg weer kunnen lakken. Om lekkage volledig uit te sluiten, zou je bead sealer kunnen gebruiken. Dan plak je de band aan de velg met een soort lijmlaagje.

Het zal mij eerlijk gezegd niet meer aan de kiezen jeuken.

Uit zeer betrouwbare bron heb ik gehoord dat de nieuwere Symphonys een dikkere laklaag op de velgen hebben.

Motormuis

Balen.

Ik zou de binnen randen met een borstel op een slijptol schoonmaken en klaar.

Schoon glad en net ruw genoeg voor een perfecte aansluiting van de band.

Mtvrgrt kees

Pierewaaier

Bij stalen velgen (van zo'n 15 jaar oud) voor de auto heb ik het inderdaad wel eens schoongemaakt zoals jij nu zegt.

In dit geval was je de lak om de oren gestoven. Even wrijven met een schuurpapiertje was al genoeg voor de boterzachte lak en de aluminiumcorrosie.

Het is alleen zo jammer dat het demonteren van het wiel even een klusje op zich is. Anders was dit al veel eerder opgelost.

stierherman

Als ik de bandzijde van de velg zie ben ik geneigd te zeggen dat die gelakt is. Maar als ik de spaakzijde van je wiel zie begin ik te twijfelen of dat niet geanodiseerd aluminium is. Zijn het nou zoutkristallen of bloemkooltjes van aluminiumoxide die er op de velg en spaken zichtbaar zijn?
It always seems impossible until it's done

What doesn't kill you, makes you stronger

Edwin de Eerste

Hier is gewoon goedkope poedercoating voor gebruikt. Je kunt het door een gespecialiseerd bedrijf laten poeder coaten dat echt glashard wordt, waardoor pekel weinig tot geen grip meer op krijgt.
Zo had ik toen ten tijde, dat ik bij Scania werkte, mijn carterdeksel kunnen laten coaten. Dat was altijd goed gebleven.

Grtz E1
Wie het kleine niet eert,is het grote niet weert
Allereerste in "Mijn scooter & ik" in Scooter@Bike Xpress

Pierewaaier

Citaat van: stierherman op
Als ik de bandzijde van de velg zie ben ik geneigd te zeggen dat die gelakt is. Maar als ik de spaakzijde van je wiel zie begin ik te twijfelen of dat niet geanodiseerd aluminium is. Zijn het nou zoutkristallen of bloemkooltjes van aluminiumoxide die er op de velg en spaken zichtbaar zijn?

Op de foto die jij bedoeld, gaat het om de lekkage tussen hiel en velg, wat door de bandenzeep zichtbaar werd. De velg is daar zo smerig als wat van zout en andere bagger.
Op de eerste foto is de velg schoon en op alle zilveren vlekken is de lak van de velg. Het moet wel gezegd worden dat de velg niet ernstig aan het corroderen is. Op een enkele plek aan de buitenkant staat er een bloemkool op.
Langs de velgrand was dit anders, zoals op de foto's zichtbaar is.

Het is geen geanodiseerd aluminium, maar een slecht afgewerkte velg met een dunne laklaag

Overigens is het niet iets exemplarisch. Ik heb er meer meldingen van ontvangen.
Nogmaals, bij deze scooter doe ik er helemaal niets meer aan. Maar dat mag logisch wezen.