Banden Perikelen

Gestart door EricMP3,

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

EricMP3

Waarde scooterclubvrinden,

In navolging op een gesprekje van de week over (scooter)banden begrijp ik dat extra info op zijn plaats is.

Bandinformatie
Beginnend met de banden informatie op de zijkant van de band,

De leeftijd/fabricagedatum, in dit geval week 15 van 2014


Het land van fabricage,
Maximum toelaatbare gewicht in kilo's, in dit geval 265 kg
Maximale bandenspanning 280 Kpa = 2.8 bar


Bandenmaat 130/70 12
130 = breedte van de band in mm.
70   = hoogte van de band > 70 % van de breedte
12   = diameter van de velg
M/C = Band uitsluitend voor motoren/scooters
P     = snelheidscode > 150 km
62   = Draagvermogen > 265 kg
Reinf = Reinforce > versterkte band


Rear = achterband
Pijl geeft de draairichting aan


Ter verduidelijking de Loadindex met het bijbehorende gewicht


Informatie bij de band met een laag draagvermogen


Informatie bij de band met een hoog draagvermogen

Dit geld voor alle bandenmerken en soorten, omdat ik met Michelin banden rijd heb ik dit als voorbeeld gehouden.

Wel dingen om rekening mee te houden:
-> rijd je vaak met 2 personen op de scooter of heb je de scooter zwaarder beladen kies dan voor een achterband met een hoger draagvermogen of een "RF'-band
-> als je dan ook met een zwaarder belasting rijd, zet de achterband dan ook op de maximum toelaatbare bandenspanning evt. verhoogt met 0.2 bar
-> bij samen rijden op de scooter is het verstandig om de voorband 0.5 bar onder de achterbandspanning te houden. Dit komt het rijgedrag van de scooter ten goede.
-> Alleen als je weer alleen de scooter berijd is het verstandig om de spanning van zowel de voor- als de achterband terug te zetten. In voorkomend geval natuurlijk ook de veerspanning.
-> voor de voor- en de achterband is bij alleen berijden de door de fabrikant aangegeven bandenspanning een goede richtlijn. eventueel verhoogt met 0.2 bar

(Te) Lage bandenspanning.
-> Wanneer de bandenspanning (te) laag wordt (is) zal de band verkeerd afslijten. Dat houd in dat de band niet in het midden, maar links en rechts van het midden zal afslijten.
-> het vervolg hiervan is dat er meer rolweerstand is en het weggedrag zal zoekerig worden.
-> ook zal de band warmer worden, met als gevolg slijtage van binnen uit. Dit is te herkennen aan rubberen balletjes aan de binnenkant van de band, (helaas alleen maar te zien als de band wordt verwisseld) of het blauw worden van de band op de rand tussen het loopvlak en de "wang".

Verkeerd afslijten.

Wanneer de wielstand extreem verkeerd wordt zal er naar verloop van tijd een vreemde slijtage ontstaan, zie foto.
Helaas is dit komt dit niet alleen door (te)zware belasting, maar ook door de slijtage van de rubber bussen van de

motorophanging. Zie ook mijn topic (linkje) http://www.scootertourclubnederland.com/forum/viewtopic.php?f=39&t=7504


Cuppen,

Wanneer je je hand langs het loopvlak haalt van de band, tegen de rijrichting in, en het voelt of je allemaal "tandjes" in het profiel zitten spreekt men over cuppen. Dit komt door het verbuigen van de rubberen blokjes van het profiel tijdens het maken van bochten.

Op de voorgrond zie je een nieuwe band, op de achtergrond zie je een cuppende band.
Let wel, de ene band zal er gevoeliger voor zijn dan de andere.

Soorten banden,
We kunnen spreken over zomer- en winter banden. Ook de zomerbanden zijn weer onder te verdelen in droogweer en regen banden.
-> Droogweer banden zijn meestal gemaakt van een harde rubbersoort en zijn te herkennen aan weinig profiel

In deze de Michelin Bopper.
Ook de standaard af fabrieksband Maxxis/Kanda behoren hiertoe
Bij nat weer zal het weggedrag zoekerig zijn, dit omdat deze banden moeilijker water kunnen afvoeren.
Sommige soorten van deze banden zullen bij het maken van vele kilometers heel hard slijten, de Michelin Bopper heeft het slechts 4000 km bij ons uitgehouden dit mede door een te laag draagvermogen (zie Loadindex). Maar er zijn ook soorten bij welke hele hoge kilometers behalen
-> Regenbanden zijn over het algemeen gemaakt van een zachter rubbersoort of van meerdere rubbersoorten. Te weten een hardere op het loopvlak en zachter aan de zijkanten.

Als voorbeeld de Michelin City Grip
Dit soort banden laten zich herkennen door een hoog comfort en een lage slijtage, Bea heeft met haar Vitality meer dan 15.000 km gehaald.
-> Winterbanden zijn vaak te erkennen aan een hele fijne profilering. Ook zijn deze vaak gemaakt van een zachte rubbersoort.
Bij het in de zomer rijden zullen deze harder slijten

Als voorbeeld de Michelin City Grip Winter

Voor- en achterbanden.
Houd er rekening mee dat de meeste merken specifiek verschil maken tussen de voor- en de achterbanden.
Hierdoor maakt het uitwisselen of een grotere bandenmaat voor wat lastiger, mits er blijkt dat het de juiste band voor het juiste wiel is.

Draairichting
Let er tijdens het monteren op dat de band goed wordt gemonteerd. Dat wil zeggen dat de draairichting van de band klopt.
Voor ons als bromscooterrijder zal het misschien niet veel uitmaken, maar je weet maar nooit.

Veranderen van bandenmaat,
Houd er rekening mee dat wanneer je kiest voor een andere bandenmaat, en zeker op het voorwiel, dat de kilometerteller en snelheidsmeter niet meer kloppen.
Heb gezocht naar de omrekentabel hiervoor, alleen deze is er alleen voor autobanden.
Mocht je deze voor scooters en motoren wel ergens te vinden zijn, plaats gerust een snelkoppelingen.

Lekke banden
Hoe vervelend ook het gebeurt ons allemaal een keer.

Plakken
Er zijn diverse oplossingen voor, en er is er maar eentje en dat is de beste en dat is plakken.
En ja helaas, dan moet het wiel worden gedemonteerd, je moet ermee naar een bandencentrum zij moeten de band van de velg halen, de lek zoeken, een plakker plaatsen en alles moet weer gemonteerd worden.

Plaatje als voorbeeld
Door het plakken van de lekke band vulkaniseer je eigenlijk een plakker op de binnenkant van de buitenband.(tubeless=zonder binnenband)
Overigens is dit bij een brommer waarvan de band voorzien is van een binnenband normaal.

Prop plaatsen
Wat vaak gebeurt is dat er een "prop" geplaatst wordt

Dit is op zich geen probleem, doch zie dit ten aller tijden als een [glow=red]noodreparatie[/glow].
Door het warm worden van de band kan op de plek waar de prop zit de lucht nog steeds ontsnappen al zal dat over het algemeen niet zo snel gaan,.....

Spuitbus met foam,
Dit is heel erg makkelijk als je ergens staat waar niet direct hulp voor handen is.
Er is een spuitbus speciaal voor scooters.

Wat doet dit spul? Het blaast de band op, je moet een afstand rijden en de band weer op druk brengen en je kan bij een reparateur komen. Dit is een tijdelijke oplossing
Er zijn twee grote nadelen, namelijk:
-> het kost je zo wie zo een nieuwe achterband
-> de reparateur is niet blij met de zooi die het geeft bij demonteren.

Ride-On:
Hier is reeds een topic over op het forum.
Linkje: http://www.scootertourclubnederland.com/forum/viewtopic.php?f=39&t=7309&hilit=lekke+banden

Ik heb dit spul gebruikt, helaas kon het mij niet bekoren, dit is te lezen in dit topic.

Indien de foto's te groot zijn zullen ze van de week worden verkleind

Motormuis

Goed bezig Eric

Mtvrgrt kees

stierherman

#2
CiteerCuppen,
Wanneer je je hand langs het loopvlak haalt van de band, tegen de rijrichting in, en het voelt of je allemaal "tandjes" in het profiel zitten spreekt men over cuppen. Dit komt door het verbuigen van de rubberen blokjes van het profiel tijdens het maken van bochten.

Een kleine aanvulling op dit fenomeen CUPPEN. Ik rij al jaren met o.a. Michelin Citygrip zoals in het voorbeeld hierboven maar ook recent met Heidenau K66. Beide worden geroemd om hun degelijkheid en goede prestaties door velen na gebruik en ervaring. Nou hield ik altijd de voorgeschreven bandenspanning aan die in het handboek van Kymco staat. Ik heb in de afgelopen jaren al wat bandensets versleten met fijne tourkilometers maar merkte altijd dat de voorband een raar slijtage beeld had wat uiteindelijk resulteerde in onprettig, onrustig en zoekend stuurgedrag van de scooter. Met een paar nieuwe slofjes eronder stuurde het weer rustig en feilloos. Begin 2019 heb ik er voor en achter Heidenau K66 op laten leggen en had daar in het begin erg veel schik mee tot aan het najaar waar ik merkte dat het stuur wat wiebeligger begon te worden. Tijdens onderhoud de stuurinrichting nagekeken op speling, de voorpoten en zelfs de reminrichting. Daar kon ik niks aan vinden dat het wiebelen veroorzaakte. Wel zag ik en voelde ik dat het loopvlak van de voorband behoorlijk aan het cuppen was (binnen een jaar dwz 14.000 km). Vreemd voor zo'n kwaliteitsband en mijn rijstijl. Op internet gezocht naar oorzaken van CUPPEN van motor/scooterbanden en 1 punt kon bij mij nog maar de oorzaak zijn......de bandenspanning.
Het feit dat ik dat wiebelen al binnen een jaar ervaarde i.p.v. wanneer de band al verder versleten was is dat ik nu pas voor het eerst met een heidenau K66 profiel op het voorwiel rij. Het profiel van de Michelin Citygrip heeft langere lamellen en geen nokken zoals de K66 waardoor het onrustige gedrag a.g.v. het cuppen bij lage bandenspanning minder snel merkbaar was dan nu.







Op de foto's is te zien dat er een soort van schubachtig oppervlak op het loopvlak is ontstaan doordat het loopvlak door de te lage bandenspanning onder het rijden ingedrukt wordt en je eigenlijk op de zijkanten (wangen) van je banden rijdt. Het stuurgedrag wat daaruit voortkomt is ronduit ENG te noemen durf ik te zeggen. Veelal wordt cuppen van banden toegeschreven aan stuurgedrag en remgedrag (bij hogere snelheden zoals bij motoren) maar de bandenspanning is zeker een punt van aandacht in deze. Voel bij het oppompen van je banden niet of je de band over de wangen kunt inknijpen maar kijk of je het loopvlak kunt indrukken met je duimen door je vingers op de velg te plaatsen en je duimen op het profiel en dan te knijpen. Vaak lijkt de band als je over de wangen knijpt al hard genoeg maar je kunt dan vaak nog vrij makkelijk het loopvlak indrukken. Ook de voorgeschreven bandenspanning in het boek van KYMCO (in mijn geval) is dus TE LAAG. Waarschijnlijk gebaseerd op de standaard kauwgomballenrubberen fabrieksbanden die van een hardere compound zijn gemaakt :-\
Zoek de juiste bandenspanning op voor jouw merk en type band via de site van het bandenmerk is mijn advies.



Veel tourplezier

Groet Herman
It always seems impossible until it's done

What doesn't kill you, makes you stronger

EricMP3

Wist niet eens meer dat ik dit topic had aangemaakt.
@stierherman dank je wel voor de aanvulling.

TK E

Het is een duidelijk uitgelegde topic.
Vragen over banden heb je duidelijk beschreven. Top.

Orbit2rider86

Iemand al ervaring met de citygrip 2 of de winter.

stierherman

Helaas nog niet echt denk ik. Nancy en Jan Fiddle hebben ze er recentelijk op liggen maar het is nog te vroeg dag om een goed beeld te geven van deze nieuwe banden. Ze zijn niet echt te vergelijken met de gewone citygrip omdat dit nieuwe type een allseason is en daardoor een andere compound en profiel(diepte) heeft.

Groet Herman
It always seems impossible until it's done

What doesn't kill you, makes you stronger

digi10

Ik heb citygrip winter maar die gebruik ik ook in de zomer en ze zijn uitstekend is mijn bevinding

Groetjes Hans

Jeffrey

Is het gewicht dat op de band staat inclusief het gewicht van de scooter zelf? Of geldt het alleen voor het gewicht van de bestuurder en evt. bijrijder?

Jeffrey

Citaat van: Eric L op
Dat zal het totale maximale gewicht zijn maar let op, dit geldt voor 1 band en je hebt er 2.
Dit gezegd hebbende moet er wel rekening mee gehouden worden dat het meeste gewicht op de achterband rust.

Dat is dus wel iets om rekening mee te houden.
Mijn scooter zelf weegt 120kg ikzelf 115kg en soms mijn vriendin nog achterop, en mijn achterband staat een draagvermogen op van 245kg.

Jeffrey

Citaat van: Eric L op
@Jeffrey
Heb je een instructie boekje van je Jet 14?
Blader 'm anders even door en kijk wat het maximale belaad gewicht mag zijn.
Als het goed is moet het erin staan.

Die zal ik even opzoeken.

The Navigator

#11
Sym jet 50cc
Massa
Leeg gewicht
95 kg
Rijklaar gewicht
97 kg
Technisch limiet massa
277 kg
Wettelijk limiet massa
277 kg
dat betekend dat je max gewicht -rijklaargewicht 277-97=180 kg mag zijn
dus Jeffrey 180 -jouw gewicht =het maximaal gewicht van de passagier
Gr Wouter


Jeffrey

Citaat van: Tourmaster W op
Sym jet 50cc
Massa
Leeg gewicht
95 kg
Rijklaar gewicht
97 kg
Technisch limiet massa
277 kg
Wettelijk limiet massa
277 kg
dat betekend dat je max gewicht -rijklaargewicht 277-97=180 kg mag zijn
dus Jeffrey 180 -jouw gewicht =het maximaal gewicht van de passagier

Waar heb jij 97kg rijklaargewicht gelezen? Ik kom overal 119kg tegen.

peter stupers

Ja, 119 kg staat bij de mijne óók.
Groeten, Peter.

Jeffrey

Hier heb ik wat.



In mijn geval blijft er dus maar 40kg over. Ik heb mijn vriendin vertelt, dat als ze mee wil, ze op dieet moet.

Mag je 1 keer raden waar ik slaap vannacht.  :o